
Thema's

‘Misschien zijn er wel routes nodig voor functies in het onderwijs die nu nog niet bestaan, of die we nog niet aanbieden? Daar willen we in NEA verband graag mee aan de slag.’
Flexibel opleiden
Voor de klas op jouw manier: een flexibel traject voor iedereen die voor de klas wil en kan.
Veel jongeren, studenten én volwassenen willen graag iets bijdragen aan het onderwijs. Als onderwijsassistent, leraar, intern begeleider of op een andere manier. Er zijn al veel opleidingsroutes richting het onderwijs. Zo veel, dat mensen soms door de bomen het bos niet meer zien. Tegelijkertijd komt het voor dat mensen die graag voor de klas willen en hier ook geschikt voor zijn, niet de goede route kunnen vinden. Of dat ze ver moeten reizen om de juiste opleiding te volgen.
Als lerarenopleidingen werken we aan één gezamenlijke educatieve ruimte, waarin we in Noord-Nederland iedereen die voor de klas wil en kan een geschikt traject kunnen aanbieden. Dat betekent dat we opleidingen of delen van opleidingen (zoals minoren) samen ontwikkelen en aanbieden, het makkelijker maken om over te stappen tussen opleidingen en flexibele trajecten ontwikkelen voor zij-instromers.
Daarbij leiden we onze studenten samen op met scholen, in de lespraktijk. We werken in de Onderwijsregio's en in onze partnerschappen Samen Opleiden & Professionaliseren aan het realiseren van 100% Samen Opleiden in het Noorden.
Leven lang ontwikkelen
Begeleiding van startende docenten en professionalisering
De lerarenopleidingen leiden niet alleen leraren op. We ondersteunen daarnaast het scholenveld in de begeleiding van startende leraren en met professionalisering van onderwijsprofessionals in onze noordelijke regio. In de Onderwijsregio's en de partnerschappen SO&P werken we samen aan de ontwikkeling van startbekwame naar vakbekwame docenten.
Samen met onze partners in het scholenveld zoeken we met docenten naar antwoorden op actuele vragen op thema’s als Gedrag en Leren, Digitale geletterdheid en Mentale gezondheid van leerlingen.
We blijven in contact met onze scholen, leraren, schoolleiders en decanen die vragen hebben rondom professionaliseringsthema's. Samen werken we met studenten, leraren, schoolleiders en lerarenopleidingen aan het onderwijs van de toekomst!

'Van start naar sterk: samen werken we aan groei van docenten – vanaf de eerste les tot een leven lang ontwikkelen.'

‘Samen werken aan regionale vraagstukken is een mooie stimulans om gezamenlijk te werken aan goed onderwijs voor alle leerlingen in de regio.’
Onderzoek & innovatie
Samen werken aan regionale vraagstukken
Goed onderwijs voor iedereen in Drenthe, Friesland en Groningen, dat willen we allemaal. Goed onderwijs nóg beter maken, begint met het stellen van de juiste vragen. Vragen van leraren, schoolleiders, bestuurders, opleiders, studenten en onderwijsonderzoekers. Vragen uit de onderwijspraktijk waar beschikbare wetenschappelijke kennis een antwoord op kan geven of waar juist nieuwe kennis voor nodig is. Vragen die we alleen kunnen beantwoorden als we hier samen mee aan de slag gaan.
Het onderwijs in de noordelijke regio staat momenteel voor verschillende grote vraagstukken, onder meer door leerling- en studentdaling, meertaligheid, laaggeletterdheid en armoede. Om het hoofd te bieden aan deze uitdagingen is het voor scholen van groot belang dat ze gebruik kunnen maken van bestaande regionale kennis en expertise, dat ze mede richting kunnen geven aan onderzoeksvragen en dat ze in staat worden gesteld om aan onderzoeksmatige co-creatie bij te dragen (De Vries en Mazereeuw, 2021). Door versnippering van de in de regio aanwezige kennis en expertise is de zichtbaarheid en toegankelijkheid suboptimaal.
Het is tijd dat er slimme verbindingen worden gezocht tussen ervaren, beginnende en aanstaande leraren, schoolleiders en bestuurders, lerarenopleiders en onderzoekers. Een gezamenlijke educatieve onderzoeksagenda was de eerste stap in die richting. We hebben samen bekeken wat de vraagstukken in het onderwijs zijn, welke onderzoeksexpertise we op deze gebieden beschikbaar hebben in de regio en voor welke vraagstukken nieuwe kennis nodig is. Vervolgens hebben we één educatieve onderzoeksagenda voor de regio opgesteld.
De onderzoeksagenda vind je hier.
De onderzoeksagenda vormt het startpunt voor gezamenlijk onderzoek en dient daarnaast als inspiratiebron voor lerarenopleidingen, professionaliserings- en nascholingsaanbod, huisacademies, etc. om (toekomstige) leraren en andere onderwijsprofessionals te ondersteunen in het bieden van kwalitatief goed onderwijs, nu en in de toekomst.
Het is een dynamisch document: regelmatige validering en bijstelling is nodig om de thema’s en onderwijsvraagstukken up-to-date te houden.
Regionale samenwerking
Het onderwijs in het Noorden klaar maken voor de toekomst kunnen we niet alleen. Opleidingen, scholen, de beroepsgroep, overheden, bedrijfsleven en anderen moeten de handen ineen slaan.
Daarom werken we intensief samen in Onderwijsregio's, partnerschappen Samen Opleiden & Professionaliseren, de Universiteit van het Noorden en andere verbanden. Als lerarenopleidingen hebben we de unieke positie dat we participeren in álle Onderwijsregio's en partnerschappen SO&P in Noord-Nederland. Ook zijn we ingebed in de kennisinstellingen en vormen een brug tussen het hoger onderwijs en het scholenveld.
Onze opleidingsroutes en ons professionaliseringsaanbod hebben we verzameld op één plek: SchoolpleinNoord, het platform voor onderwijs in Noord-Nederland. Zo kan iedereen die de overstap naar het onderwijs wil maken, of zich als onderwijsprofessional verder wil ontwikkelen, makkelijk de juiste route vinden.

‘Als lerarenopleidingen staan we samen sterker, en dat willen we graag aan iedereen laten zien! Voor mensen die het onderwijs in willen, leraren en scholen.’