

Kennisbank
Welkom bij onze kennisbank: een verzamelpagina waarop we de resultaten van onze projecten publiceren. Heb je zelf iets dat je wilt delen op deze pagina? Neem dan gerust contact met ons op.

De NEA heeft vier modules ontwikkeld die je helpen om het inductietraject te versterken.
In de modules kijken we naar de verschillende onderdelen van een goed doordacht en gedragen inwerktraject voor starters. Dat vraagt betrokkenheid van alle lagen van de organisatie!
Vier modules om begeleiding van starters te versterken
Nieuwe leraren komen vaak met frisse energie en motivatie een klas binnen. Toch merken ze de eerste paar jaar van hun loopbaan dat het beroep docent veel vaardigheden vereist en dat een school veel inzet vraagt. Maar hoe geeft een startende leraar nou grenzen van betrokkenheid aan? Dit vraagt om ondersteuning en begeleiding vanuit de schoolleiding en inzet van de docent zelf.
Helaas verlaten sommige jonge leraren daarom het beroep. Terwijl dat niet nodig is! In Noord-Nederland hebben we ervaring opgedaan met inductietrajecten; stevige begeleiding tijdens de eerste drie jaar van je loopbaan.
Vier modules om je inductietraject te versterken
De NEA heeft op basis daarvan vier modules ontwikkeld die scholen helpen bij het versterken van hun inductietrajecten. De modules zijn gericht op school(op)leiders, directeuren en HR-medewerkers.
-
Module 1: De lerende leraar. Visie op leren en ontwikkelen van leraren
-
Module 2: Een samenhangende leeromgeving voor starters in de school
-
Module 3: Inbedding van inductie in de organisatie
-
Module 4: Evalueren en bijstellen van inductieprogramma’s
In de modules kijken we naar de verschillende onderdelen van een goed doordacht en gedragen inwerktraject voor starters. Dat vraagt betrokkenheid van alle lagen van de organisatie! De juiste afstemming zorgt voor het creëren van gemeenschappelijke beelden, doelen en activiteiten. Met deze leergang schept de school de voorwaarden voor duurzame inductie-arrangementen.
Gratis intake
We starten met een intake. Daarmee kijken we welke onderdelen van het inductietraject al goed staan en of er onderdelen zijn die nog versterking nodig hebben. Op basis van de intake kiest de school welke modules ze willen volgen.
Meer info? Neem contact op met Michelle Helms-Lorenz (m.helms-lorenz@rug.nl)

De educatieve onderzoeksagenda is het resultaat van een brede veldraadpleging bij schoolleiders, schoolbestuurders, lerarenopleiders, leraren en onderzoekers.
Noordelijke Educatieve Onderzoeksagenda
Goed onderwijs voor iedereen in Drenthe, Friesland en Groningen, dat willen we allemaal. Het onderwijs in po, vo en mbo in de noordelijke regio staat momenteel voor grote uitdagingen, onder meer door demografische ontwikkelingen, meertaligheid, laaggeletterdheid en armoede.
Om het hoofd te bieden aan deze uitdagingen is het van groot belang dat de onderwijspraktijk makkelijker gebruik kan maken van bestaande (regionale) kennis en expertise, mede richting geeft aan onderzoeksvragen en in onderzoeksmatige cocreatie bijdraagt (De Vries en Mazereeuw, 2021)1 . Het is tijd voor slimme verbindingen tussen ervaren, beginnende en aanstaande leraren, schoolleiders en bestuurders, lerarenopleiders en onderwijsonderzoekers.
Een gezamenlijke educatieve onderzoeksagenda is een eerste stap in die richting. Onderwijs steeds beter maken, begint met het stellen van de juiste vragen. Vragen uit de onderwijspraktijk waar beschikbare wetenschappelijke kennis een antwoord op kan geven of waar juist nieuwe kennis voor nodig is. Vragen die we alleen kunnen beantwoorden als we hier samen mee aan de slag gaan. Dat doen we met de Noordelijke Educatieve Onderzoeksagenda.